Maitsetaimede tervislik maailm
Teadmised maitse- ja ravimtaimedest on peaaegu sama vanad, kui inimkond. Roomlaste ja misjonärmunkade kaudu sattusid paljude Vahemeremaade taimede seemned ja istikud üle Alpide, rikastades põhjapoolseid aedu. Hiljem lisandusid tänu ristiretkedele ka paljud idamaised liigid.
Maitsetaimed rikastavad oluliselt meie toidulauda ning aitavad turgutada ka tervist. Eelkõige kasutatakse neid söögi valmistamisel või serveerimisel maitse andmiseks. Igaühel on just talle iseloomulikud omadused ja aroom, mis muudab maitsetaimede maailma põnevaks ja mitmekülgseks. Enimkasvatatavateks maitsetaimedeks on basiilik, till, tüümian, münt, petersell ja pune.
Kus kasvatada maitsetaimi?
- Terrassil kasvatatakse peamiselt üheaastaseid maitsetaimi suures potis, sest väikesed kuivavad suvepäikese käes kiiresti läbi.
- Toas kasvatatakse maitsetaimi tavaliselt potis, kus peaks taimi iga päev kastma. Köögi aknalaual taimi kasvatades peaks jälgima, et päike neid ei kõrvetaks. See on hea võimalus kasvatada maitserohelist nendel, kellel ei ole terrassi ega aeda.
- Tarbeaias peaks peenar asuma maja lähedal, et sealt oleks mugav toiduvalmistamise käigus vajalikke taimi näpistada. Samuti võiks võimaluse korral projekteerida peenrani viiva väikese jalgraja või planeerida maitsetaimepeenar juba olemasoleva aiatee serva, et ka vihmase ilmaga oleks taimede tuppatoomine mugav.
- Lillepeenras sobivad püsilillede vahel kasvatamiseks mitmeastased maitsetaimed.
Millised maitsetaimed vajavad päikest ja millised varju?
Päikeselembesed maitsetaimed
Liivatee
Aedmajoraan
Aedsalvei
Rosmariin
Küüslauk
Murulauk (talub ka poolvarju)
Aedtill
Aedseller
Estragonpuju
Harilik köömen
Aedkoriander
Põld-võõrkapsas e. rucola (talub ka poolvarju)
Harilik apteegitill
Harilik aniis
Harilik pune
Aedmajoraan
Vürtsbasiilik
Sidrunmeliss (talub ka poolvarju)
Varjutaluvad maitsetaimed
Petersell
Leeskputk
Piparmünt (eelistatult poolvarjus)
Harilik kikkaputk
Hiidiisop
Aed-harakputk
Aed-mädarõigas
Harilik kurgirohi
Harilik saialill
Salatkress (pelgab päikest)
Pinnase ettevalmistamine, väetamine
Peenras kasvatades ei tohi muld olla raske, liigniiske ega toitaeinetevaene. Rasket mulla saab muuta kohevamaks liiva ja komposti lisamisega, toitainetevaesele liivmullale sega juurde huumusrikast komposti. Toitainete vajaduse katab komposti või orgaanilise väetise lisamine. Pea meeles, et keemilised väetised maitsetaimede väetamiseks ei sobi. Vajadusel lisa peale saagi kogumist mulda looduslikku vedelväetist või taimset leotist. Väeta taimi juhendi järgi, sest üleväetatud taimed kasvavad liiga tugevasti, venivad välja ja ei ole nii aromaatsed.
Potis kasvavatele taimedele lisa looduslikku vedelväetist iga 4 nädala tagant.
Kes kellega sobib?
- Ubade lähedale istutatud aed-piparrohi hoiab eemal musta oa-lehetäi
- Lavendel kaitseb roose lehetäide eest
- Köömen, mädarõigas ja suur mungalill parandavad kartuli maitset
- Till, apteegitill, köömen ja koriander kasvavad kurkide, porgandite ja sibulate kõrval eriti hästi
- Mündid, salvei ja liivatee peletavad kapsaliblikaid
- Sibulaliigid ei sobi koos kasvama ubadega, petersell ei armasta lehtsalati lähedust.
Kuidas säilitada aroomi ja toimeaineid?
Lõika taimedelt lehti, õisi ja teisi rohtseid osi varahommikul, kohe, kui taimed on kastest kuivanud. Kogu viljunud varsi samuti hommikupoolikul ja enne, kui seemned varisevad. Päikeseliste päevade järel on väärtuslike toimeainete sisaldus kõige suurem. Kogu lehti enne õitsemist, siis on need eriti aromaatsed ning juuri sügisel või varakevadel.
Pea meeles, et saagi kogumisel ei tohi vigastada taime südamikku, et mitte pidurdada taimede edasist kasvu.
Maitsetaimede kuivatamine
Maitsetaimede kuivatamiseks raputa mahalõigatud varsi ja viljunud võsusid tugevasti, et eemaldada võimalikud väikesed putukad. Seo need kimpudesse ja riputa need õhurikkasse, kuiva ja varjulisse kohta, ladvad allapoole või laotage restile. Viljadega varte alla pane puuvilane rätik või majapidamispaber.
Juuri kuivatatakse samamoodi, kui pealseid. Pese juured põhjalikult ning hõõru need enne kuivama panemist kuivaks. Suured juured kuivavad kiiremini, kui need pikuti poolitada ja siis tükkideks lõigata. Niiskete ilmadega võib taimi järeltöödelda ka praeahjus jättes ukse veidi avatuks või spetsiaalses taimekuivatis. Väldi ahjus kuivatamisel liiga kõrget temperatuuri! Üle 35°C -40°C temperatuuril eeterlikud õlid lenduvad ja maitsetaimed kaotavad oma aromaatsuse.
Rohtsed taimeosad on piisavalt kuivanud, kui need sõrmede vahel krabisevad ja pudenevad. Tavaliselt kulub selleks 3-4 päeva. Seejärel peenesta vajadusel taimed ja sulge need õhukindlatesse anumatesse. Õied ja lehed säilivad kuni 1 aasta.
Maitsetaimede külmutamine
Petersell, basiilik, liivatee, till, porru ja murulauk säilitavad oma aroomi ka sügavkülmutatuna. Enne külmutamist tükelda taimed ja pane sobivatesse karpidesse. Porru vajab enne külmutamist kindlasti pealmiste lehtede lahtiharutamist ja pesemist, kuna lehtede vahel on sageli mulda. Enne külmutamist tuleb taimeosadel lasta kindasti korralikult ära kuivada.
Valiku maitsetaimi leiad Hortese aianduskeskustes ja e-poes siit.