Mikrovõrsed on efektsed ja maitsvad!

Mikrovõrsed on efektsed ja maitsvad!

Idandite kõrval on suurepäraseks ja maitsvaks vitamiinide allikaks mikrovõrsed, mis ühtlasi näevad välja ka väga efektsed ja dekoratiivsed.

Heal lapsel on palju nimesid ehk et ingliskeelse microgreens vastena on lisaks "mikrovõrsetele" käibel ka (rohelised) tõusmed, mikrolehed, mikrotaimed või mikrosalat.

Nimest olenemata on tegu köögiviljade ja maitsetaimede noorte võrsetega.

Kui me üldjuhul külvame nad maha ja ootame suureks kasvamist, et saaki saada, siis nüüd sööme võrsed pärast tärkamist kohe ära. Just siis on nad kõige värskemad ja toitvamad - rohkelt täis vitamiine, antioksüdante ja mineraalaineid.

Igal köögivilja- või maitsetaimevõrsel on oma värv ja maitse, samuti tekstuur. Nad maitsevad nagu suur taim, kuid maitse ja lõhn on tugevamad.

Sageli peetakse idandeid ja mikrovõrseid üheks ja samaks asjaks. Nende erinevus seisneb nii saamisviisis, kui selles, et idudel ei ole lehti. Idude kasvuaeg on lühem, 2–7 päeva, kuid võrseid saab olenevalt liigist toiduks kasutada 7–21 päeva pärast seemnete külvamist.

Mikrovõrsete kasvatamine on lihtne ja kiire

Kui idandamiseks läheb vaja vaid anumat, vett ja seemneid, siis mikrovõrsete kasvatamiseks vajad lisaks ka veidi mulda.

Soovitame kasutada spetsiaalset külvamis- ja pikeerimismulda või ürdimulda. Väidetavalt on võrsed seda maitsvamad, mida enam saavad nad mullast toitaineid.

Kasvatamiseks võid kasutada mistahes madala(ma)t anumat. Pane anuma põhja õhuke kiht mulda, tasanda ja tihenda see kergelt. Niisuta muld ja külva seemned.

Erinevalt tavapärasest külvamisest tee seda aga tihedamalt, sest eesmärk ei ole saada istikuid, vaid palju võrseid. Niiskuse hoidmiseks kata anum paberi või kilega ning hoia anumat soojas kohas.

Kui külv on tärganud, tõsta see võimalikult valgesse kohta, nt aknalauale. Külv vajab reguaarset kastmist tosooja veega, kuid ära lase mullal vettida!

Iga liik tärkab eri kiirusega. Areng sõltub ka sellest, kui soe ning valge kasvukohas on. Kõige kiiremad on salatkress, redis ja rukola, millelt võib parimal juhul lehti lõigata juba viie päeva pärast.

Mikrovõrseid saad aknalaual kasvatada aasta läbi.

mikrovõrsed
Mikrovõrsed on söömiseks valmis

Ära söömisega hiljaks jää

Mikrovõrsed on söömiseks valmis, kui nad jäävad oma arengus idulehtede (ehk tõusmete) ja pärislehtede vahele.

Kõigepealt ajavad end mullast välja idulehed ja seejärel hakkavad kasvama pärislehed. Kui idulehed on avanenud, siis lase neil veidi suuremaks kasvada, kuid lõika pealsed kääridega maha enne kui idulehtede vahelt hakkavad tulema pärislehed. Need enam nii maitsvad ei ole.

Kui oled tõusmed maha lõiganud, siis selle külviga enam midagi teha ei ole ning pead tegema uue külvi. Seega tee uusi külve regulaarselt ja aegsasti, et maitsev roheline otsa ei lõppeks. Katseta erinevate maitsetega!

Mikrovõrsete dekoratiivsed lehed ja värvid muudavad Su road parimate restoranide vääriliseks!

Nad on ideaalsed garneeringuks. Samuti võid neist teha salati või kasutada kõikvõimalikes roogades: salatid, võileivad, pasta, riisiroad, supid, vokiroad, kastmed, omletid, pirukad, smuutid jne.

mikrovõrsed
Mikrovõrsed on ideaalsed toidu kaunistamiseks!

Milliste taimede mikrovõrseid kasvatada?

Mikrovõrsete kasvatamiseks sobivad kõige paremini erinevad lehtköögiviljad ning lopsakama lehe- või pealsete massiga maitsetaimed.

Neist kümneks parimaks peetakse järgnevaid.

Redis
Üks ilusamatest ja kiirema kasvuga taimedest. Tema punase varrega ning kergelt vürtsikad lehed sobivad hästi võileibadele, munaroogadesse ja vokkidesse.
Külvamisest saagini: 7 päeva.

Koriander
Tema pisikesed maitseküllased lehed sobivad pasta- ja vokiroogadesse.
Külvamisest saagini: 14 päeva.

Spargelkapsas
Üsna omapärase, veidi vürtsika maitsega. Eriti mõnus salatites ja omlettides.
Külvamisest saagini: 7 päeva.

Spinat
Mahedad lehed on hea lisand salatitesse, risotole või omletile.
Külvamisest saagini: 10 päeva.

Rukola
Vürstikas lisand igasse salatisse või pastarooga.
Külvamisest saagini: 7 päeva.

Punapeet
Punase varrega lehed lisavad värvi ja mahedat maitset salatitele ja grillitud roogadele.
Külvamisest saagini: 10 päeva.

Sinep
Tema krussis servadega lehed on tore kaunistus igale roale. Nende tuline maitse on aga hea lisand aasiapärastele roogadele.

Apteegitill
Meeldiv aniisiaroom ja -maitse täiendavad hästi kalatoite, pastaroogi ja risotot.
Külvamisest saagini: 10 päeva.

Jaapani lehtnaeris (misuna)
Kiire kasvuga. Lisab rohelist värvi ja kergelt piprast maitset salatitele ja aasiapärastele roogadele.
Külvamisest saagini: 7 päeva.

Basiilik
Maitserohket basiilikut on mikrotaimena kasvatada lihtsam kui suure taimena, aga ta on ka väiksena sama heaks lisandiks tomati ja mozzarella juurde. Eriti efektne on tema punase lehega sort.
Külvamisest saagini: 10 päeva.

Lisaks sobivad mikrovõrste kasvatamiseks:

  • salatkress
  • aedhernes
  • tatar
  • nisu
  • kurgirohi
  • aedkoriander
  • aed-harakputk
  • päevalill
  • hiina lehtnaeris (paksoi)
  • hapu oblikas
  • küüslauk
  • murulauk
  • lehtpeet
mikrovõrsed
Mikrovõrsed

Enn Tobrelutsu 15 grillinippi

1.Parima tulemuse saame grillides keraamilisel söegrillil. Eluaegse garantiiga Kamado Joe grillideg Loe edasi

Maitsetaimed - sinu talvine maitsevärskus

Maitsetaimed on taime lehine osa, mida kasutatakse toidu tegemisel kas siis värskelt või kuivatatul Loe edasi

Idandid: isekasvatatud vitamiinipommid

Erinevad idandid on varakevadisel ajal ideaalsed vitamiiniallikad ja tervise turgutajad. Köögikapil Loe edasi

Maitsetaimede tervislik maailm

Teadmised maitse- ja ravimtaimedest on peaaegu sama vanad, kui inimkond. Roomlaste ja misjonärmunka Loe edasi