Tuuli Mathisen inspireerib: hõõgveinis hautatud jõulumaitselised pirnid.
Hõõgveinis pošeeritud pirnid on iga jõululaua staar ja samas ka perenaisele pidulaua planeerimisel kergenduseks, sest nende valmistamine on ilma liialduseta imelihtne. Selline jõulumagustoit päästab päeva ka siis, kui jõululaua ettevalmistamiseks aega napib, sest tegelikult võib pirnid juba mitu päeva varem valmis teha ning neid kuni lauale tõstmiseni siis külmas hoida.
Vürtsidest aromaatseks muutunud punases veinis pošeeritud pirnid on maitseküllaseks magusroaks, mis ei ole samas sööjale ka liiga raske. Hõõgveinile lisatud vürtse võid ise oma eelistuste järgi muuta või varieerida, samamoodi saad mängida erinevate veinidega. Iga kord on tulemus pisut teismoodi. Võid hautada pirne ka erinevates valmiskujul müüdavates glöggides, mida leiab poest päris suures valikus ja kui laua ääres ka lapsed, siis võib veini asemel kasutada alkoholivaba glöggi või hoopis vürtsidega mahla.
Aeg kokku: 45 minutit
Portsjonit: 6
Koostisosad
- 6 tk ühesuurust kõvemat pirni koorituna
- 1 pudel punast veini
- 5 kardemonitera
- 5-6 tera nelki
- 5 tähtaniisi
- 1-2 kuivatatud apelsinikoort
- 1 kaneelikoor
- 1 dl rafineerimata roosuhkrut
- sidrunimahla
Valmistamine
- Kalla potti punane vein. Lisa maitseained ja suhkur. Võid kasutada ka valmis hõõgveinisegu. Kuumuta keemiseni ja jäta paariks tunniks tõmbama.
- Koori pirnid ja lõika väike tükk otsast ära, et pirne oleks võimalik püstiselt taldrikule asetada. Tõsta pirnid potti nii, et nad oleksid üleni veiniga kaetud. Kuumuta keemiseni ja keeda siis pirne umbes 30 minutit. Jahuta täielikult. Tõsta pirnid hõõgveinist välja ja soovi korral keeda vein kokku, kuni ta muutub siirupiseks. Kurna vürtsid veini seest välja. Soovi korral lisa veidi sidrunimahla.
- Serveerides tõsta igale sööjale üks pirn ja nirista juurde veidi hõõgveini. Soovi korral võid juurde pakkuda vahukoort, mascarponekreemi või vanillijäätist.