Söögisibul tippsibulast: sortide valik ja kasvatamine
Harilik ehk söögisibul on üks enamkasvatatud köögiviljadest. Sibula kasvatamine on üsna lihtne, tal on mitmeid kasutusvõimalusi ning temas on palju kasulikku. Lisaks C-vitamiinile sisaldab söögisibul ka A-vitamiini ja B-grupi vitamiine, erinevaid mineraalaineid ja baktereid hävitava toimega fütontsiide.
Kõige lihtsam on söögisibulat kasvatada tippsibulast. Sordivalik muutub iga aastaga aga üha suuremaks. Kuigi kõige suurema osa läbimüügist annab sort ‘Stuttgarter Riesen’, on tema kõrval ka palju teisi põnevaid ja häid sorte. Saame nendega tuttavaks!
Söögisibula sordid
‘Stuttgarter Riesen’
Tuntuim sibulasort maailmas. Sibul on noorelt ümar, valmides muutub lapikuks. Tugeva aroomi ja terava maitse tõttu sobib väga hästi hautamiseks ja küpsetamiseks. Tugeva pealsekasvu tõttu sobib hästi ka pealsesibulana kasvatamiseks. Säilib hästi.
Sellest sordist on aretatud väga paljud teised kollasekoorelised sordid.
‘Red Karmen’
Sort on ilusa sügavpunase värvusega ning ümmargune. Keskvarajane ja saagikas. Hea säilivusega.
‘Sturon’
Levinuim profisort kogu Euroopas, eriti põhja pool. Sibul on piklikümar, tugevate juurte ja lehtedega. ’Stuttgarter Riesenilt’ päritud häid omadusi täiendab suurem saagikus, parem putkumiskindlus ja veelgi parem säilivus. Kasvatab alla ühe sibula.
’Setton’
’Sturoni’ täiustatud sort. Ühtlane ja ümar, annab väga suure saagi. Õigetes tingimustes on teda võimalik säilitada terve aasta. Sibul on tugeva kuivsoomusega, kuldkollane, keskmise kaelaga ja suurepärase maitsega. Kasvatab alla ühe sibula.
’Contado’ F1
Üks kõige uuem ja varajasem sort Hollandist tulevate sibulate seas. ’Contado’ on 'Stuttgarterile' sarnane kollakaspruun sibul, kuid varajasem ja väga kitsa sibulakaelaga. See tagab hea kuivamise ja säilimise. Suur ümar sibul sobib hästi töötlemiseks. Kasvatab alla ühe sibula.
‘Rosanna’
Roosaka kuivsoomusega keskvarajane Inglismaa sibulasort. Maitselt mahedam kui kollane sibul. Mugul on ümar kuni lapikümar ja keskmise sibulakaelaga. Kasvab hästi igasuguses mullas. Säilib väga hästi. Kasvatab alla ühe suure sibula.
See sort on Eestis veel küllaltki haruldane, kuid saanud väga head tagasisidet.
’Corrado’
Keskmiselt varajane Hollandi sort. Sibulad on ümmargused, kuldkollased, keskmise kaela paksusega. Sort on väga saagikas, tugevate juurtega, kasvab igas mullatüübis. Tänu tugevale kuivsoomusele säilib hästi. Kasvatab alla ühe sibula.
’Romy’
Väga armastatud punase sibula sort. Värvus varieerub sügavpunasest lillakani. Keskmiselt varajane. Sibul on ilusa ümara kujuga ning kitsa kaelaga. Kasvatab alla ühe sibula. Sobib hästi tööstuslikuks tootmiseks.
‘Cupido’
Keskvarajane hübriidsort. Sibulad on ovaalümarad, ilusa koore ja pika säilivusega. Väga hea ühtlase saagikusega sort.
‘Red Baron’
Ümarlapik keskmise suurusega sibul. Kuivsoomused violetse varjundiga tumepunased, lihavsoomused valged. Maitselt poolkibe, keskmise tihedusega. Universaalse kasutusega, hea säilivuse ja transpordikindlusega.
‘Snowball’
Valge viljalihaga sibul. Ümara kujuga. Keskmisest saagikam, kuid lühiajalise säilivusega.
’Red Sun’
Kõige populaarsem punase koorega Hollandi pesa- ehk šalottsibula sort. Sibulad on ümarad ja pruunikaspunase koorega, viljaliha on valge! Ta on keskmiselt varajane. Tal on tugev ja rikkalik maitse. Sobib hästi värskelt tarvitamiseks, küpsetamiseks ja marineerimiseks. Hea säilivusega.
’Yellow Moon’
Uus šalottsibula sort! Mugulad on ümmargused ja ilusa kollase kuivsoomusega. Kasvatab alla 3–4 sibulat. Kasvab hästi igasuguses mullas. Väga haiguskindel. Sobib pikaajaliseks hoiustamiseks. Asendamatu gurmeetoitude valmistamisel.
’Golden Gourmet’
Kollase koorega. Sibulad on pisut ebaühtlase venitatud kujuga. Ühest sibulast tuleb 3–4 sibulat. Hea säilivusega ja külmakindel saagikas sort. Mahlane, pehme ja aromaatne.
Söögisibula kasvatamine
Sibulale sobivad tuultele avatud ja valgusküllased kasvukohad. Ta vajab viljakat mulda, eelistatud on saviliiv- ja kerge kuni keskmine liivsavimuld. Kasvukoht peab olema sügavalt läbi kaevatud ja umbrohust puhas.
Happelisel mullal arenevad taimed halvasti ning on haiguste ja kahjurite suhtes tundlikumad.
Sobivaim aeg tippsibulate mahapanekuks on mai esimene pool, mil mullas on juba 10 kraadi sooja.
Sibulat kasvatatakse 3–4realistel peenardel, ridade vaheks jäta 20 cm. Tõmba peenrale u 4 cm sügavused vaod, vajuta tippsibulad vao põhja ja kata õhukese mullakihiga (1–1,5 cm).
Liiga sügavale istutamine soodustab sibulate putke minekut (õievarte kasvatamist), liiga mullapinnale jätmine halvendab kasvama hakkamist, kuna ei jätku niiskust.
Tippsibulate vaheks jäta ühe sibulaga sortidel (ehk neil, mis kasvatavad alla ühe sibula) 8–10 cm, pesa- ehk šalottsibulate aga 10–15 cm.
Kui mingitel põhjustel (tippsibulate vale säilitusreziim, külmad ilmad pärast mahapanekut) ilmuvad sibulale siiski õisikuvarred, siis tuleb need kohe võimalikult sibula lähedalt ära murda - sel juhul kasvab alla veel normaalne sibul.
Kasvuaegsest hooldusest on vaja teada, et algul on sibul niiskusnõudlik, mistõttu tuleks muld hoida parajalt niiske. Valmivale sibulale on aga liigne niiskus halb. Kui kasvu algusajal kerkivad sibulad mullapinnale, siis vajuta need tagasi mulda.
Sibula kasvule mõjub hästi peenra kobestamine ja peenra umbrohust puhtana hoidmine. Kuna aga sibulad peavad kasvama maa peale, siis lõpeta juulis nii kobestamine kui rohimine!
Roheliste pealsete tarvitamisel pea meeles, et hakka neid võtma välimistest lehtedest. Kui tarvitad neid ära liiga palju, saad vähem sibulaid. Kui oled eriti suur rohelise sibula sõber, siis kasvata hoopis pesasibulat, kes talub pealsete eemaldamist paremini. Harilikust sibulast talub seda kõige paremini 'Stuttgarter Riesen'.
Saagikoristusest annab märku enamiku lehtede lamandumine ja kuivamine. Sibulad koristada koos pealsetega ja lase neil varju all ühes kihis paar nädalat kuivada.
Söögisibula ideaalne säilitamistemperatuur on neli kraadi.
Autorid: Tea Taliaru, Seston Seemned OÜ ja Hortes