Tuuli Mathisen inspireerib: õunahooaeg. Nutikas idee: valmista õunakoogitäidis.

Kui rääkida sellest, mille jaoks mingi õunasort sobiv on, siis tuleb kindlasti eristada näiteks moosiõunu, mille puhul on eeliseks see, et õunad lagunevad keetes hästi. Pirukasse õunu pannes võib eelistada jälle neid õunu, mis kuumutades vormi hoiavad ja samas hästi pehmenevad.

Õunamoosiks sobivate sortidena võib nimetada ‘Antonovkat’, ‘Tellissaaret’, ‘Sügisjoonikut’ jt.

Koogiõuntena kasuta hapukaid pehme viljalihaga õunu, nagu mitte liiga küps ‘Valge Klaarõun’, ‘Sügisjoonik’, ‘Antonovka’.

Mahlaks sobib hästi ‘Sügisjoonik’, ‘Valge Klaarõun’, ‘Liivi Kuldrenett’, ‘Krameri Tuviõun’, ‘Sügisdessert’, ‘Melba’, ‘Talvenauding’ jt mahlaka viljalihaga õunad.

Kuivatamiseks sobivad jälle tihedama sisuga hapukamad või magushapud sordid nagu ‘Valge Klaarõun’, ‘Sügisjoonik’, ‘Krügeri Tuviõun’.

Säilitamiseks sobivad ‘Tellissaare’, ‘Talvenauding’, ‘Katre’, ‘Sibulõun’, ‘Karksi Renett’.

Kui õunahooaeg käes, siis tasub õunu ka hoidistada. Klassikaline hoidis on õunamoos ja pisut unustuse hõlma on jäänud õunakompott, mida tasuks ka uuemal ajal valmistada. Õunakompoti sisse võib koos õuntega ka teisi sügisvilju sättida alates pihlakatest-arooniatest kuni ploomide-aprikoosideni välja. Samamoodi võib hoidiste maitsestamisel oma fantaasial lennata lasta ja sättida mooside või kompottide sisse lisaks klassikalisele kaneelile erinevaid vürtse alates nelgist või ingverist vanilje ja luksusliku safranini välja.

Üheks üsna vähetuntud ideeks on õuntes õunakoogi jaoks sobiva täidise valmistamine. See on igati nutikas ja vahva nipp, kuidas teha sügisel õunahooajal hoidis, mis sobib otse õunapirukasse sättimiseks. Hapukasmagus ja kaneeline täidis aitab õuntest parima välja tuua ja kui kasutada eelnevalt valmistehtud muretainast või ka lehttainast, saab õunakoogi valmis teha imelihtsa vaevaga.

Selline õunakoogitäidis on kindlasti ka toredaks kingituseks, mida saab sõpradele või tuttavatele külla minnes kingikotti poetada. Üllatusmoment on garanteeritud.

Et õunakoogitäidise valmistamine eriti lihtne oleks, on võimalik Hortesest soetada endale näiteks õunakoorija või siis õunasüdame eemaldaja.

Samamoodi leiab poest väga eeskujuliku valiku nõudest, mille sees õunakooki küpsetada, millega vormist tõsta või millelt kooki serveerida. Hortese valikus leiab mitmeid Maku sarja tooted, mille nõud on disainitud skandilaavialiku maitsekusega ja sobituvad omavahel ilusaks tervikuks. Hea kas kingituseks osta või oma kodu ja kööki pisut värskendada.

Seega, kui vajalikud tarvikud olemas, võib asuda õunakoogi täidist valmistama. Kasuta siin tugevama kehaga hapukaid õunu, mis ei lagune liialt ära. Õunakoogi täidise puhul oleks hea, kui õunaviilud jääksid terveks. Sidrunimahl, või ja kaneel annavad täidisele mõnusalt täidlase maitse, mis taina sees küpsetatuna koogi üsna vastupandamatuks muudab.

Õunakoogitäidis

Kogus: 2 liitrit

8 keskmise suurusega õuna, viilutatuna

Poole sidruni mahl

50 g võid

2 tl kaneeli

1 dl pruuni suhkrut

0,5 dl vett

Näpuotsaga soola

2 sl maisitärklist

Puhasta ja viiluta õunad. Soovi korral võid õunad ka koorida. Piserda tükeldatud õunu sidrunimahlaga, et nad pruuniks ei tõmbuks.

Sulata pannil või ja lisa siis pannile kaneel. Lisa pannile suhkur, õunad, vesi ja sool. Kata pann kaanega ja lase umbes viis minutit vaiksel kuumusel haududa kuni õunad hakkavad pehmenema.

Sega tärklis vähese koguse veega ja lisa siis pannile. Sega läbi ja kuumuta umbes minuti-paari jagu veel, kuni vedelik on tahenenud.

Tõsta kuumalt purkidesse ja kaaneta. Säilita jahedas.

Kui soovid pikemalt säilitada, siis steriliseeri purke 15-20 minutit 100-kraadini kuumutatud ahjus.

Tutvu meie köögikaupadega siin: https://hortes.ee/tootekategooria/kodu/koogikaubad/