Tuuli Mathisen inspireerib: pardi-confit ja jõulumaitseline punane kapsas.

Tuuli Mathisen inspireerib: pardi-confit ja jõulumaitseline punane kapsas.

Pardikoiva confit Prantsusmaalt

Pardikoiva confit on ajatu klassik Prantsuse köögist, mida ei pea vist pikemalt tutvustama. Aeglaselt omas mahlas haudunud pardilihas on midagi sellist, mis suure tõenäosusega üsna kergelt mõnusa sõltuvuse tekitab.

Roa enda puhas maitse on sedavõrd täiuslik, siis ei tasu selle klassiku maitsestamisega liialt vaeva näha ehk siis siinkohal kehtib reegel, et vähem on rohkem. Pardi confit on nutikas lahendus jõululauale, kuna see on võimalik enne valmis küpsetada, rasvaines säilitada ning siis piduõhtul üsna kiirelt ahjus pruunistades täiuslikkuseni viimistleda. Väärika revanši pardikoivale pakub Saksamaalt pärit punane jõulumaitseline kapsas. Kodumaal tuntud ka kui Rotkohl.

Aeg kokku 3-4 tundi  + ööpäev marineerimiseks
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 4 pardikoiba
  • 2-3 sl meresoola
  • Värskelt jahvatatud musta pipart
  • 1 küüslaugupea, küüned eraldatud ja 2 küüslauguküünt kooritud ja peenestatud
  • Väike peotäis tüümianioksi
  • 2 loorberilehte, tükkideks pudistatuna
  • 500 g pardirasva (võid asendada õli või searasvaga)


Valmistamine

Patsuta pardikoivad majapidamispaberiga kuivaks ja määri sisse soola, pipart, paar purustatud küüslauguküünt, poole koguse tüümiani ja loorberilehti. Suru tihedalt kaussi, nahapool allapoole ja jäta külma marineerima 24 tunniks. Järgmisel päeval tõsta pardikoivad kausist välja ja eemalda kõik marinaadi koostisosad pardikoibadelt. Kuumuta pardirasv ahjunõus ning aseta sinna sisse pardikoivad, ülejäänud küüslauguküüned ja tüümian. Pardikoivad peavad olema korralikult rasvaga kaetud. Aseta 150 kraadini kuumutatud ahju ning küpseta 3-4 tundi, kuni liha on täiesti pehme. Sellisel kujul, rasvainega kaetult, võib pardiliha tõsta säilitusnõusse ja peale küpsetamist külmkapis säilitada kuni kuu aega. Enne serveerimist tõsta pardikoivad rasvast välja, eemalda liigne rasv. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni pardikoibade nahk on krõbe ja kuldne. Serveeri kohe.




Punane kapsas ehk Rotkohl

Aeg kokku 55 minutit
Portsjonit 4

Jõululaud ilma kapsata ei olegi nagu õige jõululaud. Maitsvate roogade juurde tuleb ikka pakkuda korralikku jõulukapsast. Vahelduseks aga tavapärasele hapukapsale võib valmistada punasest kapsast, õunast ja kadakamarjadest jõuluvürtsidega kapsarooga, mis maitseb samuti imehästi. Sakslaste jõululaualt näpatud idee väärib kindlasti järeleproovimist.

Koostisosad

  • 1 kg punast kapsast, tükeldatuna
  • 2 sibulat, hakituna
  • 1 suurem hapukas õun, riivituna
  • 3-4 nelgitera
  • Kümmekond musta pipra tera
  • 5 kadakamarja
  • 1 kaneelikang
  • 50 ml õli
  • 2 loorberilehte
  • 1 dl punast veini
  • 3 sl veiniäädikat
  • 2 dl puljongit
  • Soola
  • Suhkrut


Valmistamine

Eemalda kapsalt kapsajuurikas ning tükelda kapsas peenteks ribadeks. Kuumuta suuremas potis õli ning prae sibul keskmisel kuumusel õlis läbi. Lisa kapsas ning õun. Aseta vürtsid ja loorberileht marli sisse, seo marli kinni ja lisa kapsale juurde vürtsidega marlikott. Kalla juurde vein, veiniäädikas, puljong ning lase keema tõusta. Maitsesta soola ja suhkruga ning hauta vaiksel kuumusel ca 45 minutit. Maitsesta lõplikult. Serveerides eemalda vürtsidega marlikott. 

Allikas: https://tuuliretseptid.ee/
Fotod: Tuuli Mathisen

Jõulutrend 2024 "Valged jõulud"

Elades loodusega harmoonias. Valged skandinaaviapärased jõulud toovad ko Loe edasi

Jõulutrend 2024 "Klassikaline jõuluaeg"

Luksusliku kogemusega täidetud õhtusöögid. Luksuslikud, vana aja romanti Loe edasi

Jõulutrend 2024 "Jäine jõululoss"

Vapustav jäise maailma peegeldus. Jäise jõululossi teemalised kaunistuse Loe edasi

Jõulutrend 2024 "Metsa muinasjutt"

Talvise metsa ümarus ja pehmus. Metsa muinasjututeemalised jõulukaunistu Loe edasi